Какво е автоимунно заболяване

Автоимунно заболяване са заболявания, в които вашата имунна система атакува тялото и клетките в организма.

Имунната система има важна роля в тялото, защото го предпазва от бактерии и заболявания. Когато разбере, че има чужди тела, тя изпраща клетки, които да ги атакуват и премахнат от тялото.

Нашата имунна система, прави разликата между нашите клетки и чуждите, но не и при хората с автоимунни заболявания.

Когато имате автоимунно заболяване имунната система приема част от тялото ви, например кожата или костите, като чужда. Той освобождава протеини, наречени автоантитела, които атакуват здравите клетки.

Някои автоимунни заболявания са насочени само към един орган. Например диабет тип 1 уврежда панкреаса. Други заболявания, като системен лупус еритематозус (SLE), засягат цялото тяло.

Надеждният сайт за здравна информация https://zdraveplus.com/, разказва повече по темата.

Защо имунната система атакува тялото?

Правят се хиляди проучвания по темата, но лекарите все още не знаят, защо тялото прави това. И все пак някои хора са по-склонни да получат автоимунно заболяване, отколкото други.

Според едно проучване от 2014 година , жените получават автоимунни заболявания с честота около 2 към 1 в сравнение с мъжете – 6,4% от жените срещу 2,7% от мъжете. Често заболяването започва през репродуктивната възраст на жената (от 15 до 44 години).

Някои автоимунни заболявания са по-чести при определени етнически групи. Например, лупусът засяга повече афро-американци и латиноамериканци, отколкото кавказците.

Някои автоимунни заболявания, като склерозата и лупус, се предават в поколенията. Не всеки член на семейството непременно ще има същото заболяване, но те наследяват чувствителност към автоимунно състояние.

Тъй като честотата на автоимунните заболявания нараства, изследователите подозират, че фактори на околната среда като инфекции и излагане на химикали или разтворители също могат да бъдат включени.

Храната, която приемаме е друг предполагаем рисков фактор за развитие на автоимунно заболяване. Смята се, че яденето на храни с високо съдържание на мазнини, захар и силно преработени храни е свързано с вътрешни възпаления, което може да предизвика имунен отговор. Това обаче не е доказано.

Проучване от 2015 година, което фокусира върху друга теория, наречена хигиенна хипотеза. Поради ваксините и антисептиците, децата днес не са изложени на толкова много микроби, колкото в миналото. Липсата на експозиция може да направи имунната им система склонна да реагира прекалено на безвредни вещества.

Изследователите не знаят точно какво причинява автоимунни заболявания. Може да са включени генетика, диета, инфекции и излагане на химикали.

Как се лекуват автоимунните заболявания?

Леченията не могат да лекуват автоимунни заболявания, но могат да контролират свръхактивния имунен отговор и да намалят възпалението или поне да намалят болката и възпалението. Лекарствата, използвани за лечение на тези състояния, включват:

  • Приемане на противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен (Motrin, Advil) и напроксен (Naprosyn)
  • Лекарства, които потискат имунната система.

Предлагат се и лечения за облекчаване на симптоми като болка, подуване, умора и кожни обриви.

Яденето на добре балансирана диета и редовните упражнения също могат да ви помогнат да се почувствате по-добре.





{START_COUNTER}