Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

20241
Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?
Снимка: iStock

Френският фармацевтичен гигант Sanofi и американският производител на лекарства Regeneron заявиха в понеделник, че са започнали клинични изпитвания за ново лекарство при пациенти, хоспитализирани с тежки инфекции на COVID-19. В изявление те казаха, че са в ход изпитвания на фаза 2 и 3 за имуносупресора Kevzara

Regeneron ще води изпитанията в Съединените щати, докато Sanofi планира изпитания първоначално в Италия, която е трагично засегната от новата пандемия на коронавирус. Kevzara, търговската марка на сарилумаб, антитяло, което блокира способността на някои вируси да се придържат към човешките имунни клетки, е в разработка от 2017 г. По-конкретно, той потиска имунния рецептор, който играе ключова роля при белодробно възпаление, от което страдат пациенти с тежка форма на COVID-19.

Броят на смъртните случаи от коронавируса по света надхвърли 7000

Броят на смъртните случаи от коронавируса по света надхвърли 7000 днес. Заразилите се, включително оздравелите вече, са над 175 500. З...

Около 400 пациенти ще вземат участие в проучванията, при които ще се оцени ефектът на Kevzara върху температурата и нивата на кислород на пациентите. Препаратът е известен и сега и се предписва при лечение на ревматоиден артрит. Основното действие на сарилумаб се изразява в подтискането на действието на особен вид цитокини, известни като интерлевкини и по-точно към интерлевкин-6. Интерлевкините играят съществена роля в активирането и диференциацията на имунните клетки, както и в пролиферацията, съзряването, миграцията и адхезията, като притежават и изразени противовъзпалителни свойства. Следователно, основната функция на интерлевкините е да модулират растежа, диференциацията и активирането на възпалителните и имунни отговори.

Идеята да се използват имуносупресори при лечение на най-опасните разновидности на коронавирусите не е нещо ново. Широко известно е, че тези патогени често водят до така наречената „цитокинова буря“ – реакция на имунната система, която може да причини респираторния дистрес, мултиорганна недостатъчност и смърт. Още при появата на тежкия остър респираторен синдром през 2002 година, медици в Азия са постигнали добри резултати с използването на този тип лекарства. Вирусът, наричан от някои баща на днешния, се отличаваше с висока смъртност от около 10 процента. Мащабно изследване през 2012-та година с един от най-използваните имуносупресори – такролимус, показва, че препаратът инхибира напълно репликацията и растежа на коронавирусите SARS-CoV, HCoV-NL63 и HCoV-229E. Нещо повече – този ефект е получен при изключително ниски и на практика напълно безопасни нива на това вещество. Тези резултати са потвърдени дори при котки, които страдат от друг щам на коронавируса, незасягащ хората. Друг медикамент, близък по действие на такролимуса – циклоспорин, също е показал подобни качества. Специалистите обясняват това с факта, че деленето на коронавирусите зависи от активните имунофилни пътища – нещо, което тези препарати на практика предотвратяват.

Друг вид имуносупресор – микофенолат мофетил пък е имал изключително важна роля при третирането на заболели от другия вид опасен коронавирус – т.нар. Близкоизточен респираторен синдром. Това заболяване се отличава с изключително висока смъртност, която се движи в рамките на около 30 процента. Изследване през 2014-та година показва, че микофенолат мофетил успява да намали сериозно количеството на този вид коронавирус, като освен това добавянето му към лечението успявало да запази живота на пациентите в много по-голям процент. Нещо повече – този медикамент е показал силна активност по отношение на грипните вируси и по-конкретно към тези от тип Б. Специалистите обясняват това действие с подтискащия ефект, който микофеноловата киселина – дериват на медикамента, оказва върху синтеза на гаунозин. Като потвърждение те са установили, че по-високия синтез на гуанозин е предотвратявал антивирусното действие на този препарат. За разлика от такролимуса, обаче, действието на микофенолата зависи от дозата, като по-високите дават по-изразени резултати.

Извън тези опции, учени работят усилено и по извличането на серум от кръвта на пациенти, преборили настоящия коронавирус. Тепърва предстоят тестове с препарати, съдържащи готови антитела от оздравели хора, които да помогнат на страдащите от заразата, особено тези в тежко състояние. Мнозина са категорични, че в настоящата тежка ситуация това  е възможно най-бързият начин за намиране на ефикасно решение.

САЩ се скара на Китай за теории на конспирацията

Американският държавен секретар Майк Помпео предупреди Китай да не разпространява дезинформация за новия коронавирус, след като официал...

Тези данни дават надежди на учените, че ще успеят да намерят ефикасно и безопасно лечение за опасните коронавируси, какъвто е и COVID 19. Към момента специалистите са предпазливи в прогнозите си относно това, кога ще бъде намерено универсално средство, с което да бъдат спасени човешки животи.

Вижте още: "Как се лекува коронавирус - описанието на началника на инфекциозната клиника на ВМА"

"НА ЖИВО: Последна информация и всичко най-важно за коронавируса, 17 март"

"Коронавирусът предизвиква все повече ограничения в Европа, включително спиране на църквата"

103-годишна китайка пребори коронавируса

Оптимистична новина долетя от епицентъра на епидемията – китайския град Ухан. 103-годишина жена се е възстановила от коронавируса...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com