Начало
НачалоЗдравни новиниНова терапия за системен лупус еритематозус дава обнадеждаващи резултати
Нова терапия за системен лупус еритематозус дава обнадеждаващи резултати 19 юни 2008

Fulvestrant (Faslodex; AstraZeneca) - селективен регулатор-надолу на естрогеновите рецептори подобрява симптомите при пациенти с умерено активен системен лупус еритематозус (SLE), сочи проучване.

Новата терапия е базирана на предишни проучвания, които сочат, че честотата на лупус е 9 пъти по-висока при жени. Това означава, че медикаментът може да намали активността на заболяването. Естрогенът играе роля в активацията на SLE, като свързвайки се за рецепторите си регулира нагоре вътреклетъчната сигнализация.

Д-р Abdou и колеги от University of Missouri изследвали 20 жени в постменопаузна възраст и умерено изразена активност на SLE. Те били рандомизирани по двойно-сляп маниер на месечни инжекции с 250 mg fulvestrant или плацебо.

16 от пациентите приключили успешно 15-месечното проучване. В сравнение с плацебо групата, при пациентите, лекувани с fulvestrant се наблюдавало значително подобрение на индекса на активност на SLE на 12 и 15 месец. Това позволило да се намалят дозите на съпътстващите антилупусни медикаменти в активната но не и в плацебо групата. При групата, рандомизирана на активния агент, бил регистриран спад в нивата на маркерите за T-клетъчна активизация - CD154 и калциневрин.

Въпреки това между двете групи не били отчетени съществени разлики в рутинните серологични маркери, лабораторни тестове и костна плътност. При fulvestrant групата нивата на серумния естроген били повишени, като след прекъсване на терапията се наблюдавало снижение.

Fulvestrant може да бъде добра и безопасна алтернативна терапия при лупус, тъй като не потиска имунната система, не повлиява хормоналния баланс и костната плътност, обобщават авторите на проучването.

► Вижте още:

Комбинацията от Rituximab и Cyclophosphamide е ефективна при системен лупус еритематозус


Belimumab има ефективност срещу системен лупус еритематозус

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator