По този начин той заподозрял, че е болен, защото не усетил лютивия му вкус

“Чувствам се много добре”, това казва топкулинарят Ути Бъчваров, който е под карантина заедно с жена си, тъй като двамата са дали положителна проба за COVID-19. Съмнения, че е болен, се появили, когато загубил обонянието си, а след това и вкуса си. “Никакви други симптоми не съм имал”, разказва Бъчваров и уточнява, че дори не е вдигал температура.

Вече е под карантина повече от седмица. Самоизолира се миналия петък заедно с любимата си Мария и двете им близначки Ружа и Далия. Децата дали отрицателни проби, но жена му - положителна. Четиримата обаче са заедно. “В една обща система сме. Аз имам нужните медикаменти, които са ми предписани”, казва Ути.

“Взели сме всички

предпазни мерки, ако

човек ги спазва,

нещата се получават.

На децата им няма

нищо”,

допълва той

Бъчваров вече има изпитан метод, с който и вие да познаете дали сте се заразили. “Всеки може да разбере, като вземе една скилидка и я изяде. Това е лесният тест. Ако не усетите лютивина, отидете при жена си. Ако и на нея не ѝ направи впечатление, че сте изяли 2-3 скилидки чесън, значи и двамата имате коронавирус”, казва Бъчваров. Неговите съмнения се породили именно на вечеря, след като ял чесън и не усетил вкуса му. “Ако човек излапа една шкембе чорба с много чесън и след това жена му не го изгони, значи и двамата са болни. Това е най-лесният тест”, леко шеговито казва Ути и уточнява, че чесънът е много полезен за организма.  Ути Бъчваров по време на “Детското ателие” през 2017 г., същата година стана баща на близначки.

Ути Бъчваров по време на “Детското ателие” през 2017 г., същата година стана баща на близначки.

Отишъл до лаборатория, изследвал се доброволно и съмненията му се потвърдили. “Няма нищо драматично, не съм в интензивна клиника, нито в тежка ситуация. Напротив, даже в момента съм си вкъщи”, казва позитивно топкулинарят.

Неговите приятели му звънели, за да чуят дали е добре. Много от тях му казвали, че Ути е единственият от познатите им, диагностициран с коронавируса. Затова и били склонни да подценяват разпространението на болестта. “Смятам, че, за съжаление, тепърва ще има все повече хора, които по един или друг начин ще се заразят с коронавируса. Няма нищо драматично в това, но в един момент трябва да свикнем с мисълта, че не можем да живеем единствено и само в тези стерилни условия.  Ути Бъчваров

Ути Бъчваров

Срещайки се с хора,

вероятността да се

заразим е съвсем

нормална

и затова трябва да се държим по адекватен начин”, казва Бъчваров.

Затова не смята, че с положителната проба му се е случило нещо фатално. Напротив, сега се фокусира над това да предпази близките си, като се е изолирал вкъщи и не излиза никъде. “Човек трябва да се самонаблюдава. Може би това е най-ценният извод от цялата ситуация”, категоричен е топкулинарят.

“Бях дълбоко впечатлен от изключителната организираност на Регионалните здравни инспекции (РЗИ). Всички, които се опитват да създават в медиите по какъвто и да е начин смут от гледна точка на работата им, не са прави.  Ути Бъчваров е един от най-добрите професионални кулинарив България.

Ути Бъчваров е един от най-добрите професионални кулинарив България.
Адекватно,
своевременно, бих
казал, даже
мълниеносно
действаха

- изключително културно и професионално”, смята Бъчваров.

Искрено е впечатлен от бързата реакция на институциите. “И това е не защото съм Ути. Никой даже не знаеше, че съм Ути, защото по лична карта съм с друго име. Като съвсем обикновен човек, който си е направил тест за коронавирус заради съмнения, мога да кажа, че съм истински впечатлен от действията на държавата за овладяване на този, да го наречем, общ проблем. Човек трябва да бъде изключително отговорен и в момента, в който забележи някакви симптоми, не да се крие, а да се изследва, да каже с кого е бил, кого е срещал и т.н. Казвам това като извадка от статистиката, не като човек, който се смята за по-различен от останалите, брои се за звезда или е направил нещо и се прави на отворен”, казва тв водещият.

Той благодари на всички лекари и специалисти в областта. “Като човек, който не е ползвал тяхната най-тежка помощ - става въпрос за интензивни терапии и такива неща, смятам, че

здравната ни
система колкото и
да е критикувана,
от гледна точка на
коронавируса се
справя изключително
мъжки”,

казва Бъчваров. Бъчваров няма симптоми на коронавируса освен загубата на обоняние и вкус.

Бъчваров няма симптоми на коронавируса освен загубата на обоняние и вкус.

Той е много приятно изненадан и от контрола над болните от страна на институциите. “Това не е следене”, казва кулинарят и уточнява, че по-скоро е свързано с добрата комуникация между РЗИ-тата, лабораториите и регионалните управления на полицията. “Нашата система на контрол наистина действа”, категоричен е Ути.

“Това, че човек е носител на този коронавирус, трябва да го прави само по-отговорен. Не ме прави по-различен или изолиран завинаги в друга група. На всеки може да му се случи - на отиване на някакво събитие, качване в градския транспорт. Оказа се, че този вирус е много прилепчив - по народното му обяснение. Може би симптомите не са вече толкова брутално силни, колкото бяха в първите месеци”, казва Бъчваров, съдейки по това, че единствените му оплаквания са от липсата на вкус и обоняние. Като кулинар обаче чака те да се върнат, когато се излекува.

Сега не готви много, но това не важеше за периода на извънредното положение. Тогава той не само се вихреше в кухнята, но и съветваше хората какво да приготвят в дома си, което хем да е богато на хранителни вещества, хем да е по джоба на всеки, защото пандемията изтъни портфейлите в много домакинства. В новия сезон на предаването си “Бързо, лесно, вкусно” по БНТ 1 той показва именно как да готвите със запасите, варивата и консервите, които сте натрупали в домовете си заради разпространението на коронавируса.